Pčelice

Odgojna skupina Pčelice za djecu od 1 do 2 godine starosti.

DIJETE U DOBI OD 1 DO 2 GODINE

Osnovna karakteristika ovog razdoblja je povećana motorička spretnost djeteta. Zbog nove kvalitete pokretljivosti i složenijeg baratanja predmetima dijete radoznalo istražuje nove mogućnosti i naglo stječe nova iskustva. Jedna od najdražih zabava je bacanje predmeta. Toliko toga mora učiniti i toliko toga vidjeti. Do kraja druge godine njegove motoričke vještine vidljivo će se usavršiti, i od tek prohodalog jednogodišnjaka – bebe, postat će dijete koje trči i skače.

Dijete postaje vrlo aktivno. Javlja se prvi negativizam; glavna djetetova riječ je “NE”. Stalno mora biti pod nadzorom jer verbalne zabrane nisu dovoljne. Raspoloženja su mu promjenljiva, burna i kratkotrajna. Skretanje pažnje je najbolji način usmjeravanja djetetovog ponašanja. Govor kao sredstvo komunikacije s okolinom bitno će uznapredovati (i razumijevanje i izražavanje govorom). Raste interes za vršnjake. Javljaju se i prvi oblici prosocijalnog ponašanja, pa npr. tješi drugo dijete koje plače.

 U igri imitira radnje odraslih (briše, češlja) i pri tome koristi zamjene za konkretne predmete. Ovo su najave da s krajem druge godine završava senzomotorno razdoblje i započinje razvoj simboličke funkcije.

 U drugoj polovici druge godine dijete počinje biti svjesno svojih fizioloških potreba i započinje učiti kako da ih kontrolira.

Strah od odvajanja od roditelja (separacijski strah), koji se javio u prvoj godini, sada se čak pojačava.